Banner image Banner image

Hassan

Tijdens de reünie hebben wij kennis gemaakt met Hassan Sarrad, die als tolk voor de Nederlandse Compagnie gewerkt heeft die in Libanon gelegerd was. Hassan

Hieronder volgt zijn verhaal over die tijd, de bedreigingen en later zijn vlucht naar Nederland.

Hassan is geboren op 20-09-1965 in het dorp El-Mansouri in Libanon. Later woonde hij met zijn ouders(zijn vader is echter in 1980 vermoord om politieke redenen), 2 zussen en 5 broers in Al-Ameriah, een klein dorpje bij de kust. Zijn ouders hadden daar met nog een aantal familieleden een grote fruitplantage van 70 hectare. De United Nations hebben een stuk van deze grond gehuurd om daar post 7-18 neer te zetten. Hassan had als 14-jarig jongetje een winkeltje “Shop of the Hassan” Hassan

"Ik heb alles en als ik het niet heb dan haal ik het."

Dit winkeltje was vlak bij post 7-18. Er werd dus ook hoofdzakelijk zaken gedaan met de Unifillers. Zijn moeder deed de was voor 2 a 3 dollar per volle tas. Hassan kon in die tijd al goed Engels en hij werd er wel eens bijgeroepen als er mensen bij een roadblock aankwamen. Hij vertaalde dan voor beide partijen. Later in 81-82 is hem gevraagd om in dienst te treden van Unifil om als tolk werkzaam te zijn. Zo ging hij elke maandag mee met de kapitein naar Harris , voor het geval er onderweg iets mocht gebeuren, waar wekelijks overleg was. Hij ging ook mee met de doktoren als die langsgingen in de dorpen om daar zieke mensen te bezoeken. Tevens was hij werkzaam bij hoofdpost 7-4 in het Charlie gebied in Majdal Zun waar een soort van polikliniek ingericht was. Tevens ging hij mee voor vertaling naar Naqoura naar het Swedmed hospital.

Hassan is doordat hij als Libanees werkzaam was voor de Unifillers een aantal malen met de dood bedreigd. Zo was zijn auto eens omsingeld door de Israelische ADF. 1e Luitenant Jager van post 7-17 heeft hem toen gered. Tevens is hij ook bedreigd door de PLO en de Amal beweging. Hij is eens gevangen genomen en afgevoerd naar een tot gevangenis omgetoverde school in Tier. Na zijn vrijlating hieruit heeft een zelfmoordcommando 6 dagen later de hele gevangenis opgeblazen en heeft Hassan een aantal bekenden verloren. Door al deze gebeurtenissen heeft Hassan 2 jaar lang ondergedoken gezeten bij familie in Beiroet.

In 1989 is hij via, via, van Beiroet naar Geneve en van Geneve doorgevlogen naar Nederland. Op schiphol werd hij opgevangen en men heeft voor hem direkt de Nederlandse Nationaliteit en een verblijfsvergunning geregeld.

Uiteindelijk is Hassan in Leeuwarden terecht gekomen, mede door het feit dat hij daar een bekende had wonen die vroeger op de plantage van zijn ouders had gewerkt. Ook leerde hij in Leeuwarden T. Brouwer kennen één van de mannen van de Delta compagnie 2e peloton, waardoor Hassan nu op deze reünie aanwezig was.

Hassan gaat ieder jaar nog wel terug naar Libanon voor familiebezoek. Zijn moeder is helaas bij een bombardement waarbij een gedeelte van het huis werd vernietigd omgekomen. Nu wonen er nog 2 broers bij de plantage , en 2 zussen van hem wonen ook nog ergens in hetzelfde gebied. Zijn 3 andere broers zijn in resp. Duistland, Engeland en Roemenië woonachtig.

Nederlands vlag Engelse vlag
Libor 2014 logo