Banner image Banner image

Veteranendag

In februari 2004 is het Comité Nederlandse Veteranendag geïnstalleerd in aanwezigheid van ZKH de Prins van Oranje. De Kroonprins is ook beschermheer van het comité. Onder aansturing van het Comité Nederlandse Veteranendag is op 29 juni 2005 voor de eerste maal de Nederlandse Veteranendag georganiseerd. Foto van de veteranendag

Wat moet je als nuchtere Nederlander denken van een Nationale Veteranendag. Terwijl in andere landen veteranen jaarlijks hun waardering mogen ontvangen kun je wel stellen dat wij in ons land niet zomaar bescheiden zijn. Nee, de Nederlander is ijselijk bescheiden als het gaat om waardering en of complimentjes.

Het uit twee delen bestaande evenement vond plaats op woensdag 29 juni 2005. Het eerste (Haagse)deel heb ik genoten via de televisie. Ik vond dat wel indrukwekkend, zeker op het moment dat er nog medailles werden uitgereikt.

In Rotterdam Ahoy vond het avondprogramma plaats. Met gemengde gevoelens stapte ik op de trein. Ergens in Rotterdam zou ik Andre Marsman en Dennis Kuils ontmoeten. Dennis had ik al in geen 23 jaar gezien, maar ondanks de riante haargroei op zijn hoofd was hij geen steek verandert. O ja, hij had een brilletje. Maar zoals bij eerdere hernieuwde kennismakingen had ik ook nu weer het gevoel alsof ik hem vorige maand nog gezien had (toch wel een tof gevoel)

Ahoy had voor ons rij 11 gereserveerd. En terecht. Want wij hadden een perfecte plaats vlak voor het podium. Leeftijden om ons heen? Ik denk tussen de 20 en 80 jaar in evenredige verdeling. Biertje, frisje, koffie, broodje, hitte. Wij waren er helemaal klaar voor om uitgebreid geëntertaind te worden. En dat werden wij. Diverse artiesten, waaronder Do, Replay, Freek de Jonge etc trokken aan ons voorbij.

Foto van de veteranendag Foto van de veteranendag

En eigenlijk door die korte interviews realiseerde ik mij dat ik ook zo’n oudgediende ben. Eén interview bleef mij toch wel bij. De naam van de veteraan weet ik niet meer, maar hij vertelde met verve dat hij er trots op was dat hij namens Nederland een inzet had beleeft waarbij hij in oorlogsgebied de maatschappelijke verandering had gezien die leidde, door de aanwezigheid van deze Nederlandse militairen, in een plaats van relatieve veiligheid. In het kort vertelde hij dat hij er trots op was om Nederlander te zijn, en dat naar buiten heeft kunnen brengen. Tja,……………. Kan ik mij helemaal in vinden.

Ik vind het een goede zaak dat men op bijzondere wijze aandacht wil schenken aan de groep veteranen. Wij staan dan ook aan de wieg van een traditie. En dat mag gerust wel eens. Al is het maar om de oudere veteranen mee te slepen in het respect welk zij nu eenmaal verdienen. En dat kan alleen indien er vanuit de basis vers vlees wordt aangevoerd.

Oergezellige avond met voor mij als hoogtepunt toch weer eens de hand kunnen schudden van een kameraad die ik al in geen tijden meer had gezien.

Waar Rotterdam niet allemaal goed voor is.

Groetjes Fred, uit Amsterdam……………..

Nederlands vlag Engelse vlag
Libor 2014 logo